Prestigefullt pris till InventiAir
Det blev InventiAir som vann årets Stora inneklimatpriset. Priset delades ut på mässan Fastighetsenergi – fyra finalister hyllades för innovationer som förbättrar innemiljön.

InventiAir AB tog hem Stora inneklimatpriset 2024 för sin fasadapparat Longus – en lösning som möjliggör dragfri luftinblåsning med variabla luftflöden, samtidigt som den minskar energibehovet och förenklar både projektering och underhåll.
Priset delades ut under mässan Fastighetsenergi på Stockholmsmässan i Älvsjö, ett årligen återkommande evenemang som samlar fastighetsägare, leverantörer, myndigheter och experter kring energismarta lösningar för framtidens byggnader. Prisutdelningen utgjorde en av dagens höjdpunkter.
Det har hänt mycket, och vår Longus-apparat fungerar riktigt bra, med låga tryck och variabla flöden.
– Vi måste förstå varandras förutsättningar och spelregler för att kunna ta nästa kliv framåt, sade Lars Ekberg, professor i inneklimatteknik vid Chalmers och juryns ordförande.

– Det här är precis vad installationsteknik handlar om – att skapa förutsättningar för god innemiljö, energieffektiv drift och hållbar teknisk förvaltning.
Juryn, som består av representanter från EMTF (Energi- och miljötekniska föreningen), Svensk ventilation och Svenska kyltekniska föreningen, hade gjort ett gediget arbete med att sålla fram fyra nominerade bland ett stort antal förslag.
– Alla fyra har under de senaste veckorna haft möjlighet att känna sig som vinnare. Genom sina respektive organisationers kommunikationskanaler har de fått stort utrymme, berättade Lars Ekberg.
Motivering
- Vinnaren av 2024 års Stora inneklimatpriset har utvecklat ett system som medger dragfri luftinblåsning med variabla luftflöden, säkerställt skydd mot kallras och effektivt luftutbyte i vistelsezonen.
- Lösningen kräver väsentligt lägre drivtryck än motsvarande traditionella lösningar, vilket minskar risken för oljud och behovet av elenergi för fläktdrift. Lösningen är konstruerad som ett prefabricerat system vilket förenklar både projektering och montage samt framtida service och underhåll.
- Systemet använder samverkande nedåtriktade jetstrålar för att uppnå dessa fördelar.
- Till vinnare av 2024 års Stora inneklimatpriset har juryn utsett InventiAir AB för utvecklingen av fasadapparatsystemet Longus.
Årets fyra finalister var:
- AirSite – AirPLC är ett öppet och flexibelt styrsystem för ventilationsaggregat.
- Camfil Sverige – CamCarb XG är en innovativ kolpatron från Camfil, utformad för att effektivt avlägsna gasformiga föroreningar i olika ventilationssystem.
- Flexit – den patenterade rotorteknologin, Stage Wheel, höjer värmeåtervinningen i bostadsventilationsaggregat med upp till 10 procentenheter.
- InventiAir AB – för fasadapparaten Longus, som ger effektiv ventilation, värme och kyla med lågt tryckfall och hög komfort.
Malcolm Momodou Jallow, riksdagsledamot (V) och ordförande i civilutskottet, förrättade prisutdelningen:
– Det är ett viktigt pris som lyfter fram något vi sällan ser – men som vi alla känner. Vi tillbringar en stor del av våra liv inomhus, och arbetet med att skapa goda innemiljöer är viktigare än någonsin, poängterade han.
– Det handlar inte bara om komfort. Det handlar om livskvalitet, hållbarhet och framför allt innovation.
Petter Lundgren, försäljningschef på InventiAir, tog emot priset och tackade:
– Jag har jobbat med fasadapparater sedan 1992. På den tiden var de inte särskilt energieffektiva – det var höga tryckfall och mycket annat. Men det har hänt mycket, och vår Longus-apparat fungerar riktigt bra, med låga tryck och variabla flöden.
Vi tillbringar en stor del av våra liv inomhus, och arbetet med att skapa goda innemiljöer är viktigare än någonsin.
– En bonus är att infrastrukturen i äldre byggnader ofta redan finns på plats, så man kan återbruka gamla kanalsystem, värmerör och ibland till och med kylsystem. Det blir ett naturligt återbruk, vilket passar väldigt bra i dagens läge.
Stora inneklimatpriset delas ut årligen till ett företag eller en organisation som har utvecklat en produkt, tjänst eller metodik med potential att praktiskt förbättra vår inomhusmiljö – och bidra till hållbara, energieffektiva byggnader.
Läs mer här.