Fokus. | 13 nov

Nya riktlinjer för storkök

Nu finns det nya uppdaterade riktlinjer för storkök som ska göra arbetsprocessen mellan utförare och beställare enklare, från små till stora projekt.  

Nya riktlinjer för storkök
Nya uppdaterade riktlinjer för storkök. En av anledningarna till uppdateringen är att det från beställarleden uttryckts önskemål om tydligare riktlinjer. Foto: BKR

I oktober släppte Byggkeramikrådet nya uppdaterade riktlinjer för storkök. En av anledningarna till uppdateringen är att det från beställarleden uttryckts önskemål om tydligare riktlinjer för storkök, när keramik väljs som ytmaterial. Tydligare regler och beskrivningar underlättar i sin tur för projektörer att välja keramik framför andra material i storköket.

Av just denna anledning är de nya riktlinjerna spetsigare än tidigare och Byggkeramikrådet har tillsammans med ledande branschaktörer inom keramik, tätskikt och golvbrunnar tagit fram ett dokument som resulterar i bättre förutsättningar på plats. Riktlinjerna har tydliga rekommendationer samt bör- och skall-krav som gäller när annat inte är avtalat. På så vis undviks missförstånd och skapar transparens mellan utförare och beställare, vilket gynnar båda parter.

Henrik Vestergaard, tekniker på Byggkeramikrådet. Foto: BKR

Nyheter i de nya riktlinjerna är att köket nu klassas i fyra nivåer, vilket innebär att riktlinjerna är applicerbara på allt från det lilla föreningsköket upp till det industriella slakteriet.

– Genom tydliga benämningar, tabeller och illustrationer kommer det vara enklare att prata samma språk mellan de olika aktörerna som är involverade i projektet, säger Henrik Vestergaard, tekniker på Byggkeramikrådet.

– De nya riktlinjerna bidrar till genomförande av projekt med tekniskt högkvalitativa resultat, där vi visar på att keramiken är det rätta valet för storköket, fortsätter han.

De nya uppdaterade riktlinjerna finns att läsa eller ladda ner på www.bkr.se/riktlinjer.

Källa: Byggkeramikrådet

Publicerad 13 november 2024

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.