ISH: Ljud värmer byggnader
– Detta kommer att förändra kylning och uppvärmning fullständigt, säger Alexander Weisz. Han är chef för affärsutveckling på Blue Heart Energy. Det nederländska företaget har utvecklat en värmepump som drivs med termoakustik. Det vill säga, den använder ljudvågor i en sluten krets för att producera värme eller kyla.

Värmepumparna använder ljud istället för köldmedier. Tekniken har använts inom industrin, men detta är första gången den används för att driva värmepumpar i vanliga bostäder.
– Mycket kommer att förändras i framtidens uppvärmning och kylning. Den termoakustiska teknik som vi har utvecklat kommer att förändra denna värld fullständigt, hävdar Alexander Weisz.
Han vill se en framtid utan köldmedier som kan påverka klimatet.

– En av lösningarna är propan, och det är faktiskt en bra lösning. Men propan har begränsningar. Det är explosivt. Det betyder att i en maskin som ska stå inomhus kan du använda en ganska liten mängd. Därför får du inte ut så mycket energi. Utomhus har du andra problem med propan, säger han.
Vi säljer direkt till producenter över hela världen, så att de kan integrera Blue Heart-enheten i sina produkter.
Svaret från Blue Heart är en värmepump som är mindre, som presterar bättre och som inte är dyr.
– Den är tystgående, den passar både nya och befintliga byggnader, och den är enklare att installera, enligt Weisz.
Den förseglade cylindern som genererar värme eller kyla behöver inte mer plats än 55×55×55 centimeter. Den är fylld med helium.

En motor skapar ljudvågor som komprimerar eller expanderar heliumgasen. När gasen expanderar – det vill säga utvidgar sig – absorberar den värme från en källa med låg temperatur. När den sedan komprimeras – pressas samman – ökar temperaturen, och gasen avger värmen till en värmeväxlare som distribuerar värmen till bostaden.
Trots att värmepumpen använder ljudvågor är den helt tystgående. Den håller sig under 30 dB, vilket är på samma nivå som ett modernt kylskåp.
– Nu arbetar vi tillsammans med många kunder över hela världen för att implementera denna enhet i deras produkter. Det handlar om värmepumpar, luftkonditionering, andra kylsystem men också industriella lösningar. Eftersom du inte vill ha explosiv propan på en industrianläggning, säger Alexander Weisz.
Mycket kommer att förändras i framtidens uppvärmning och kylning. Den termoakustiska teknik som vi har utvecklat kommer att förändra denna värld fullständigt.
Han betonar att Blue Heart inte har några planer på att konkurrera med värmepumpsproducenterna.
– Vi ska inte bygga någon värmepump eller luftkonditionering. Vi säljer direkt till producenter över hela världen, så att de kan integrera Blue Heart-enheten i sina produkter, berättar han.
Blue Heart går ut på marknaden nästa år, i första skedet med en enhet på 6 kW avsedd för bostäder. För närvarande är produkten redo för alla som vill testa den.
Blue Heart Energy kommer från TNO, en nederländsk forskningsorganisation som kan jämföras med Rise. På mässan ISH fick deras Blue Heart Unit Designplus-priset i kategorin för ung innovation och hållbarhet.
Georg Mathisen