ISH: ”Jämnare temperatur och effektivt uppvärmt”
Grafitremsorna leder värmen bättre och gör golvet tunnare. Nu vill Lennarth Palmquist ta Heat Spreader ut i världen.

– Jag gör det för miljön, säger han. Hans företag, XY Climate, fick en plats på startup-scenen på ISH. Nu hoppas han att hans värmelösning ska nå ut i världen.
– Du får en jämnare temperatur, du värmer upp mer effektivt och du slipper pågjutning, beskriver han.

Heat Spreader består av grafitremsor som är fästa på mattor av glasfiber. När mattorna rullas ut över värmerören i golvet sprider de värmen över hela golvet och ser till att det inte blir kalla fläckar eller döda zoner.
Om du lägger en rulle på 50 kvadratmeter, ersätter du 1 700 kilo avjämningsmassa. En och en halv pall. Det är slöseri att använda material som du inte behöver.
– Den här teknologin gör det möjligt att värma upp rummet snabbare med mindre energi. Därmed är den idealisk både för nybyggnation och renovering, kommenterar Kilian Peters från den tyska värmebranschorganisationen VdZ.
Lennarth Palmquist är engagerad i att spara energi. Men när han pratar om att han har skapat lösningen för att den är bättre för miljön, så är han lika fokuserad på pågjutningen.
– Med ett normalt system för vattenburen golvvärme behöver du 30 till 60 millimeter på toppen för att få en jämn temperatur på ytan. Med grafiten behöver du bara 10 millimeter. Grafiten fördelar redan värmen, säger han.
Grafit och glasfiber levereras på en rulle.

– Om du lägger en rulle på 50 kvadratmeter, ersätter du 1 700 kilo avjämningsmassa. En och en halv pall. Det är slöseri att använda material som du inte behöver. Heat Spreader sparar också 270 kilo koldioxidutsläpp med en sådan 50 kvadratmeters rulle, förklarar Lennarth Palmquist.
Han har genomfört tester för att bevisa att lösningen inte försvagar golvet.
– Detta är patentskyddat i hela Europa. Certifieringar och tester är ett måste. Både utveckling och tester kostar enorma summor, men vi har fått mycket stöd, säger han.
Med ett normalt system för vattenburen golvvärme behöver du 30 till 60 millimeter på toppen för att få en jämn temperatur på ytan. Med grafiten behöver du bara 10 millimeter.
Nu hoppas han att resten av Europa också ska få upp ögonen för grafitremsorna.
– Nästa steg blir att vi lanserar ett helt torrt system. Det kommer i slutet av året. Då behöver vi varken avjämning eller spackel alls. Och det blir ett helt cirkulärt system som kan demonteras och återanvändas, säger Lennarth Palmquist på XY Climate.
Georg Mathisen